قفل مذاکرات برجام شکست /ایران و اروپا راضی میباشند، آمریکا هنوز هم محتاط
به نقل از اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، به دنبال سفر انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگکننده مذاکرات وین به تهران که با سفر میانجیگرانه امیر قطر به ایران همزمان شده بود، جوزپ بورل، مسئول سیاستخارجی اتحادیه اروپا گفت که او معتقد است در جریان رایزنیهای نماینده وی و مقامات ایرانی در تهران در هفته جاری پیشرفت کافی برای از سرگیری مذاکرات هستهای بعد از دو ماه بنبست حاصل شده میباشد.
بورل: گفتوگوهای مورا در تهران بیش از حد انتظار مثبت بود
طبق گزارش خبرگزاری فرانسه، اتحادیه اروپا روز جمعه اعلام کرد که مذاکرات متوقف شده برای احیای برجام بعد از سفر مورا به تهران رفع انسداد شده است، اما واکنش محتاطانه ایالات متحده تردیدهایی را در مورد اینکه آیا این مذاکرات برای احیای برجام کافی است یا خیر، ایجاد کرده میباشد.
مذاکرات برای احیای توافق هستهای سال 2015 ایران با قدرتهای جهانی از ماه مارس، زمانی که متن توافق کمابیش تکمیل شد به حالت تعلیق درآمده و عمدتاً به دلیل اختلاف تهران و واشنگتن بر سر حذف/حفظ سپاه پاسداران از/در فهرست [ادعایی] موسوم به FTO به بنبست رسیده بود.
بورل گفت: «این اختلاف نظرها در مورد اینکه در مورد سپاه پاسداران چه باید کرد پیشرفت مذاکرات را برای دو ماه با مشکل روبرو کرده است».
جوزپ بورل در هنگام بازگشت انریکه مورا، هماهنگ کننده مذاکرات به اروپا، گفت بعد از اینکه مورا پیامی را عرضه کرد بنا به اینکه اوضاع نمی تواند به همان شکلی که بود ادامه یابد. و پاسخ ایران به اندازه کافی “مثبت” بوده است،
بورل در نشست وزرای خارجه گروه ۷ در شمال آلمان به خبرنگاران گفت: «این مسائل یک شبه حل نمیشوند. فرض کنید مذاکرات مسدود شد، اما با چشم انداز «دستیابی به توافق نهایی مسدود شد».
بورل گفت: «این بهتر از حد انتظار پیش رفته میباشد. مذاکرات متوقف شد و اکنون دوباره گشایش ایجاد شده میباشد. چشم انداز دستیابی به توافق نهایی وجود دارد.».
به گفته وی طرح کلی توافق بدنبال احیای توافقی که برنامه هستهای ایران را در ازای رهایی از تحریمهای اقتصادی محدود میکند، اساساً در ماه مارس مورد توافق جای گرفت.
واکنش ایران و آمریکا
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران نیز گفت که سفر مورا “فرصتی برای تمرکز بر ابتکارات برای حل و فصل مسائل باقی مانده” بوده میباشد.
وی گفت: چنانچه ایالات متحده تصمیمی سیاسی بگیرد و به تعهدات خود پایبند باشد، یک توافق خوب و قابل اعتماد در دسترس میباشد.
از سمت دیگر ایالات متحده از مورا قدردانی کرد و گفت که با وی عمیقاً گفتوگو خواهد کرد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه، گفت: «با وجود همه آنچه گفته شد، هَماکنون، توافق فعلا نامشخص باقی مانده است».
او به خبرنگاران گفت: «این به ایران بستگی دارد که تصمیم بگیرد که آیا میخواهد به سرعت به توافق برسد یا خیر. ما و شرکایمان آماده هستیم — مدتی است که آماده ایم — اما اکنون واقعاً به ایران بستگی دارد».
«موانع دشوار» هنوز هم باقی است
لارا روزن خبرنگار آمریکایی که مذاکرات وین را از یکسال پیش به دقت رصد و تحولات راجع به آن را با استناد به منابع رسمی و غیررسمی گزارش کرده است، در آخرین گزارش حساب کاربری سابستک خود -دیپلماتیک- نوشت: مذاکرات احیای برجام بعد از سفر مورا به تهران «رفع انسداد» شد، اما «موانع دشوار» هنوز هم باقی میباشد.
وی نوشت: مقامات آمریکایی گفتند که منتظر یک گزارش مفصل از انریکه مورا، معاون دبیرکل اتحادیه اروپا درمورد مذاکرات تیمش در ایران در این هفته میباشند، اما انتظار یک پیشرفت بزرگ را ندارند.
مقامات ایالات متحده روز 13 می گفتند که فعلا منتظر توضیحات مفصل تری از انریکه مورا، معاون دبیرکل اتحادیه اروپا و تیمش در مورد گفتگوهای خود در ایران در این هفته میباشند، اما در عین حال به آنها اشاره می کنند که به یک پیشرفت بزرگ چندان خوش بین نیستند.
ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک گفتگوی مطبوعاتی در زمینه سفر آتی آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه به نشست وزیران خارجه ناتو در برلین، و آنگاه به فرانسه، به خبرنگاران گفت: «ما مشتاقانه منتظر گفتگوی مفصل تر با معاون دبیر کل بعد از سفر او به تهران هستیم».
پرایس گفت: در این مرحله معامله فعلا قطعی نیست.
بنا به نقل از ها، یک دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا سفر مورا به ایران و ماموریت وی را سخت توصیف کرد و گفت که فعلا موانعی برای توافق بر سر بازگرداندن توافق هسته ای 2015 ایران وجود دارد، اما او فکر می کند راه هایی وجود دارد که می توان بر آنها غلبه کرد.
این مقام ارشد اتحادیه اروپا به خبرنگاران گفت: «ما فعلا موانع سختی بر سر راه توافق داریم، اما گفتگوی خوب، صریح و طولانی با طرف ایرانی نشان داد که آنها درگیر همکاری میباشند. و البته آمریکاییها هم [مایل به همکاری] میباشند. ازاین رو فعلا راهی برای غلبه بر این مشکلات وجود دارد. و این چیزی است که ما روی آن کار خواهیم کرد».
علی شمخانی، مقام امنیت ملی ایران، گفت «مذاکرات وین به مرحلهای رسیده که گره آن تنها با پایبندی طرف خاطی به راهکارهای منطقی و اصولى ایران باز میشود».
شمخانی در توییتر خود نوشت: «آمریکا با بدعهدی و اروپا با بیعملی، فرصت بهرهمندی از حسننیت اثبات شده ایران را به نابودی کشاندند. چنانچه ارادهای برای بازگشت دارند، ما آمادهایم و توافق در دسترس است».
در همین حال، میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان ملل در وین، در توییتر نوشت: «در شرایط مختلف، ممکن استً روسیه میتوانست ظرفیت خوب خود را برای نهایی کردن توافق بر سر برجام در اختیار دو طرف قرار دهد. اما الان نه».
بازداشت کوتاه مورا و همراهان در آلمان
ضمنا بهتر است بدانید، در اتفاقی عجیب، مورا و تیمش روز جمعه در بازگشت از پایتخت ایران برای چند ساعت در فرودگاه فرانکفورت بازداشت شدند.
مورا در توییتی نوشت: «در مسیر بازگشت از تهران به بروکسل، در فرودگاه فرانکفورت از طریق پلیس آلمان بازداشت شدم. بدون حتی یک توضیح به یک مقام اتحادیه اروپا در یک ماموریت رسمی حاوی پاسپورت دیپلماتیک اسپانیایی است».
مورا که حاوی پاسپورت دیپلماتیک اسپانیایی است، به همراه استفان کلمنت، سفیر اتحادیه اروپا در وین و برونو شول، رئیس گروه خاص اتحادیه اروپا برای ایران، بازداشت شدند.
گزارش های متفاوتی از مدت نگهداری آنها وجود داشت. وب سایت خبری پولیتیکو گزارش داد که یکی از مقامات گفت 30 دقیقه طول کشید، در حالی که یکی دیگر گفت که یک ساعت و 20 دقیقه انجا بودهاند و افزود که پلیس علیرغم درخواست چندین باره مورا هیچ توضیحی در مورد بازداشت عرضه نکرده میباشد.
مورا در یک توییت آتی گفت که او، کلمنت و شول آزاد شده اند. مورا گفت: «ما را جدا نگه داشتند. امتناع از عرضه هرگونه توضیح برای آنچه به نظر می رسد نقض کنوانسیون وین است». این کنوانسیون مصونیت دیپلماتیک را تضمین می کند.
سخنگوی وزارت کشور آلمان گفت که پلیس آلمان در مورد این حادثه بیانیهای خواهد داد و به خبرنگاران گفت: «دلایل زیادی میتواند به پرواز، مسیر سفر و نه لزوماً به شخص مربوط باشد». پلیس بعداً گفت که دیپلماتها را حدود 40 دقیقه به دلیل «نشانههای مبتنی بر فناوری اطلاعات» بازداشت و بازپرسی کرده میباشد. به گفته پلیس آلمان این اتفاق به دلایل غیر مرتبط با افراد اما تا حدی راجع به مسیر پرواز آنها روی داده میباشد.
خبرگزاری رسمی ایران، ایرنا، اعلام کرد که اسرائیل پشت این حادثه بوده میباشد. در این بیانیه آمده است: «آنچه در فرانکفورت رخ داده است به مخالفت با پیشرفت مذاکرات هسته ای مربوط می شود… لابی صهیونیستی در دستگاه امنیتی آلمان نفوذ دارد».