گسترش گونه دلتا اثربخشی واکسنهای کووید را بهاندازه درخورتوجهی کاهش داده است
همانند گزارش بهروزشدهای از مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا (CDC) که روز سهشنبه منتشر شد، اثربخشی واکسنهای کووید ۱۹ در پیشگیری از عفونت در مطالعهای روی کارکنان خط مقدم، همگام با ظهور و گسترش گونه دلتا در آمریکا از حدود ۹۰ به ۶۶ درصد کاهش پیدا کرد.
مطالعه یادشده که به مطالعه HEROES-RECOVER معروف است، بیش از چهارهزار نفر از کارکنان بخش مراقبتهای بهداشتی و نیروهای امدادی و دیگر کارکنان خطمقدم در شش ایالت آمریکا را حاوی میشود که بهصورت هفتگی ازنظر عفونت SARS-CoV-2 آزمایش دادهاند. از هر پنج نفر، بیش از چهار نفر واکسن و بیشتر آنها واکسنهای mRNA شرکت مدرنا یا فایزر/بیوانتک را تزریق کرده بودند.
پژوهشگران در گذشته گزارش کرده بودند که از ۱۴ دسامبر ۲۰۲۰ (مقارن با آغاز واکسیناسیون مردم)، تا ۱۰ آوریل ۲۰۲۱، واکسنها در پیشگیری از عفونت بدون علامت و حاوی علامت SARS-2 تقریبا ۹۱ درصد مؤثر بودند. یافتهها حاکی از توانایی واکسنها برای مهار کامل عفونت و کاهش انتقال بود. کارآزماییهای بالینی که به تأیید واکسنها منجر شدند، به شیوهکلی بر اثربخشی روی پیشگیری از موارد حاوی علامت کووید ۱۹ متمرکز بودند.
بهتر است بدانید آن مطالعه پیش از گسترش گونه دلتا در آمریکا انجام شده بود. پژوهشگران در مطالعه جدید که در نشریه MMWR مرکز کنترل و پیشگیری بیماری منتشر شد، گزارش کردند در بازه زمانی جدیدتر که اطلاعات زمان انتشار دلتا را حاوی میشود، اثربخشی واکسن به ۶۶ درصد کاهش پیدا کرده میباشد.
درحالیکه کارشناسان درمورد تکیه بر مطالعهای واحد از دنیای واقعی در تعیین اثربخشی واکسن دربرابر عفونت هشدار میدهند، مطالعات دیگری که تلاش کردهاند اثربخشی واکسنها را در پیشگیری از عفونت تعیین کنند، به شیوهکلی کاهش اثربخشی دربرابر دلتا را نیز نشان دادهاند و تعدادی برآوردها در محدوده برآورد مطالعه جدید مرکز کنترل و پیشگیری بیماری بوده میباشد.
بهتر است بدانید یافتههای مطالعه جدید با روایت کلی دوران دلتا در دنیاگیری همانندت دارد. در بهار، همانطورکه مشخص شد، واکسنها از بیشتر عفونتها جلوگیری میکنند، مرکز کنترل و پیشگیری بیماری پیشنهاد کرد افراد واکسینهشده دیگر به زدن ماسک نیازی ندارند. بااینحال با گسترش گونه دلتا، مشخص شد که دلتا سبب عفونتهای بعد از واکسیناسیون بیشتری درمقایسهبا گونههای پیشین ویروس میشود.
مقالههای مرتبط:
ضمنا، دانشمندان به این نتیجه رسیدند افراد واکسینهشدهای که فعلا به گونه دلتا آلوده بودند، ویروس را به دیگران میتوانند منتقل کنند؛ چنانچهچه بهاندازه افراد واکسینهنشدهای که به دلتا آلوده میشوند، عفونی نیستند. این یافتهها باعث شد CDC پیشنهاد کنارگذاشتن ماسک را لغو و دوباره افراد واکسینهشده را به زدن ماسک در مناطق حاوی نرخ انتقال زیاد تشویق کند.
پژوهشگران در گزارش جدید خاطرنشان کردند که نرخ اثربخشی ۶۶ درصد فعلا نشان میدهد که واکسنها از افراد زیادی دربرابر دچارشدن به ویروس محافظت میکنند. آنها مینویسند:
چنانچهچه این یافتههای موقت نشاندهنده کاهش ماز طریقی در اثربخشی واکسنهای کووید ۱۹ در پیشگیری از عفونت است، دوسوم کاهش در خطر عفونت بر اهمیت و مزیتهای واکسیناسیون کووید ۱۹ تأکید میکند.
بهگفته کارشناسان، عوامل متعددی میتوانند بر کاهش اثربخشی گزارششده تأثیر بگذارند. یکی از عوامل مهم این است که گونه دلتا درمقایسهبا اشکال دیگر ویروس در ایجاد عفونتهای بعد از واکسیناسیون تواناتر میباشد. باوجوداین، تضعیف توانایی سیستم ایمنی برای مهار عفونتها نیز ممکن است رخ دهد. ضمنا با رفع اقدامات کاهشدهنده، تماسهای میان مردم افزایش پیدا کرده و انتقال نیز اوج گرفته میباشد. در این اوضاعواحوال، مردم درمقایسهبا روزهای اولیه واکسیناسیون، با احتمال بیشتری درمعرض ویروس قرار میگیرند.
مطالعه جدید به شیوه خاصای اثربخشی واکسنها را در پیشگیری از بیماری شدید یا مرگ در کانون توجه قرار نداده میباشد. مطالعات دیگر نشان دادهاند که حتی در روبروه با دلتا، واکسنها محافظت خود دربرابر بدترین پیامدهای عفونت را حفظ میکنند.
بهنظر میرسد دلتا میتواند بر پاسخ ایمنی اولیه غلبه و عفونت را آغاز کند؛ اما افراد واکسینهشده میتوانند پیش از اینکه سبب آسیب جدید شود، آن را دفع کنند. حفظ قدرت واکسنها باعث شده است اکثر دانشمندان با برنامه دولت جو بایدن برای توزیع دُزهای تقویتکننده در بین جمعیت عمومی از پاییز امسال مخالفت کنند.
مطالعه دیگری که روز سهشنبه در همان شماره MMWR منتشر شد، نشان داد که از ماه می تا جولای، در شهرستان لسآنجلس نرخ عفونت در افراد واکسینهنشده پنج برابر افراد واکسینهشده و احتمال بستریشدن آنها ۲۹ برابر بیشتر بوده میباشد.