ردپای دیجیتال
تکنولوژی

ردپای دیجیتال چیست و چه اهمیتی دارد؟


تا به حال درباره ردپای دیجیتال شنیده‌اید؟ به‌نظر شما اطلاعاتی که درباره خودمان در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌کنیم خصوصی باقی می‌مثل یا امکان دسترسی به آنها برای همه وجود دارد؟ در ادامه با «چگونه» همراه باشید تا درباره ردپای دیجیتال و عللی که باید مراقب آن باشید، بیشتر بخوانید.

ردپای دیجیتال چیست؟

ردپای دیجیتال که گاهی به آن «سایه دیجیتال» یا «ردپای الکترونیکی» هم‌ می‌گویند، مجموعه اطلاعاتی می‌باشد که هنگام استفاده از اینترنت، از خودتان به جا می‌گذارید. این اطلاعات عبارت‌اند از:

  • وب‌سایت‌هایی که به آنها سر می‌زنید؛
  • ایمیل‌هایی که می‌فرستید؛
  • اطلاعاتی که اینترنتی ارسال می‌کنید.

از ردپای دیجیتال می‌توان برای ردیابی فعالیت‌ها و دستگاه‌های آنلاین افراد استفاده کرد. این ردپای دیجیتال می‌تواند فعال یا غیرفعال باشد.

ردپای دیجیتال فعال

ردپای دیجیتالی فعال اطلاعاتی می‌باشد که کاربر عمداً درباره خود به اشتراک گذاشته است، مثلا توسط گذاشتن مطالب در شبکه‌های اجتماعی یا انجمن‌های آنلاین. سایر فعالیت‌هایی که سبب تشکیل ردپای دیجیتال می‌شوند در بر گیرنده تکمیل فرم‌های آنلاین مثل اشتراک در خبرنامه یا پذیرش کوکی‌ها در مرورگر است.

ردپای دیجیتال غیرفعال

ردپای دیجیتال غیرفعال زمانی تشکیل می‌گردد.که اطلاعاتی درباره کاربر جمع‌آوری می‌گردد.بدون اینکه از آن آگاه باشد. مثلا وب‌سایت‌ها اطلاعاتی را درباره تعداد دفعات بازدید کاربران از یک سایت، اینکه از کجا آمده‌اند و آدرس IP آنها جمع‌آوری می‌کنند. این پروسه پنهانی است و شاید کاربران آگاه آن نباشند.

از دیگر نمونه‌های ردپای غیرفعال، شبکه‌های اجتماعی و تبلیغ‌کنندگانی هستند که از لایک‌ها، اشتراک‌گذاری‌ها و نظرات افراد برای هدف قراردادن آنها با محتوای خاص استفاده می‌کنند.

چرا ردپای دیجیتال مهم است؟ افشایش چه خطراتی دارد؟

بررسی ردپای دیجیتال در دنیای اینترنت اهمیت زیادی دارد، چون شاید به شکل‌های گوناگون از آن سوء‌استفاده شود، مثلا:

  • این اطلاعات تقریبا دائمی هستند و هنگامی که اطلاعاتی عمومی یا حتی نیمه‌عمومی منتشر می‌شوند، مالک اطلاعات کنترل کمی بر نحوه استفاده دیگران از آنها دارد.
  • ردپای دیجیتال می‌تواند شهرت دیجیتالی یک فرد را مشخص کند که اکنون به‌اندازه شهرت آفلاین اهمیت دارد.
  • کارفرمایان می‌توانند پیش از تصمیم‌گیری درباره استخدام، ردپای دیجیتالی کارکنان احتمالی خود، به‌ویژه شبکه‌های اجتماعی آنها، را بررسی کنند. مراکز آموزشی و دانشگاه‌ها می‌توانند رد پای دیجیتال دانشجویان آینده خود را قبل از پذیرش آنها بررسی کنند.
  • کلمات و عکس‌هایی که در فضای آنلاین ارسال می‌کنید شاید به اشتباه تعبیر یا تغییر داده شوند و سبب توهین غیرعمدی شوند یا کسی از آنها سوء‌استفاده کند که هرکدام از اینها پیامد خاص خود را دارد.
  • محتوای درنظرگرفته‌شده برای یک گروه خصوصی می‌تواند به دایره وسیع‌تری سرایت کند و حتی به روابط و دوستی‌ها آسیب بزند.
  • مجرمان سایبری می‌توانند از ردپای دیجیتال شما سوء‌استفاده کنند و از آن برای اهدافی مثل فیشینگ، دسترسی به حساب کاربری یا تشکیل هویت‌های جعلی برحسب اطلاعات شما استفاده کنند.

با توجه به این علل، مهم است در نظر بگیرید ردپای دیجیتال شما درباره شما چه می‌گوید. اغلب مردم سعی می‌کنند با محتاط بودن در فضای مجازی، ردپای دیجیتال خود را مدیریت کنند و حواسشان به اطلاعاتی باشد که می‌توان درباره آنها جمع‌آوری کرد.

انواع ردپای دیجیتال

ما هنگام استفاده از اینترنت به شکل‌های گوناگون، آگاهانه و ناآگاهانه، اطلاعات خودمان را وارد دنیای اینترنت می‌کنیم. در ادامه چند مثال خیلیشایع را نام برده‌ایم.

۱. خرید آنلاین

  • خرید از فروشگاه‌های اینترنتی؛
  • ثبت‌نام برای دریافت کد تخفیف یا تشکیل حساب کاربری؛
  • دانلود و استفاده از اپلیکیشن‌های خرید؛
  • عضویت در خبرنامه‌ برندها.

۲. بانکداری الکترونیک

  • استفاده از اپلیکیشن‌های موبایل‌بانک؛
  • خرید یا فروش سهام؛
  • اشتراک نشریه‌های مالی و وبلاگ‌ها؛
  • افتتاح حساب برای کارت اعتباری.

۳. شبکه‌های اجتماعی

  • استفاده از شبکه‌های اجتماعی در موبایل یا کامپیوتر؛
  • ورود به سایت‌های دیگر توسط حساب‌های شبکه‌های اجتماعی؛
  • ارتباط با دوستان و مخاطبان؛
  • اشتراک‌گذاری اطلاعات و عکس با دیگران؛
  • پیوستن به سایت یا اپلیکیشن دوستیابی.

۴. خواندن اخبار

  • عضویت در رسانه‌های خبری اینترنتی؛
  • مشاهده اخبار در اپلیکیشن‌های خبری؛
  • ثبت‌نام برای خبرنامه یک نشریه؛
  • بازنشر مقالات و اطلاعاتی که خوانده‌اید.

۵. سلامتی و تندرستی

  • استفاده از ردیاب‌های تناسب اندام؛
  • استفاده از اپلیکیشن‌ها برای دریافت نگهداری‌های بهداشتی؛
  • ثبت آدرس ایمیل در باشگاه‌های ورزشی؛
  • عضویت در وبلاگ‌های سلامت و تناسب اندام.

چگونه از رد پای دیجیتال خود محافظت کنیم؟

ردپای دیجیتال در خرید اینترنتی

هر کسی می‌تواند با جست‌وجو درباره شما به بعضی از این اطلاعات دست پیدا کند، پس پیشنهاد می‌گردد.با درنظرگرفتن نکته‌های زیر، مراقب اطلاعات حیاتی خود باشید تا به دردسر نیفتید.

۱. از موتورهای جست‌وجو برای بررسی ردپای دیجیتال خود استفاده کنید

نام خود را در موتورهای جست‌وجو وارد کنید. اگر نام خود را تغییر داده‌اید، نام کنونی و پیشین را جست‌وجو کنید. بررسی نتایج موتور جست‌وجو به شما نشان می‌دهد که چه اطلاعاتی درباره شما در دسترس عموم است. افتتاح گوگل آلرتز (Google Alerts) یکی از راه‌های زیرنظرگرفتن نامتان در دنیای اینترنت است.

۲. تعداد منابع اطلاعاتی را که نام شما در آنها وجود دارد کاهش دهید

مثلا وب‌سایت‌های املاک‌ و خرید‌وفروش شاید اطلاعات زیادی از شما داشته باشند که مایل نباشید در اینترنت بمثل. این سایت‌ها بیشتر وقت‌ها به اطلاعات شخصی مثل شماره تلفن، آدرس و سن شما دسترسی دارند. اگر این وضعیت را دوست ندارید، می‌توانید با این وب‌سایت‌ها تماس بگیرید و درخواست کنید اطلاعات شما حذف شوند.

۳. مقدار اطلاعاتی را که به اشتراک می‌گذارید محدود کنید

هر بار که اطلاعات شخصی خود را در اختیار مجموعه‌ای قرار می‌دهید، ردپای دیجیتالی خود را پیشرفت می‌دهید. ضمناً این احتمال را افزایش می‌دهید که یکی از این مجموعه‌ها اطلاعات شما را ذخیره ‌و از آن سوء‌استفاده کند یا آن را در اختیار افراد دیگر قرار بدهد. در نتیجه قبل از ارسال تمام اطلاعات و پرکردن فرم‌ها، در نظر بگیرید که ارزشش را دارد یا خیر. شاید راه‌های دیگری هم برای به‌دست‌آوردن اطلاعات یا خدمات، بدون اشتراک‌گذاری اطلاعات وجود داشته باشد.

۴. تنظیمات حریم خصوصی خود را دوباره بررسی کنید

تنظیمات حریم خصوصی در شبکه‌های اجتماعی به شما این امکان را می‌دهد که کنترل کنید چه کسی پست‌های شما را می‌بیند. این تنظیمات را بررسی کنید و اطمینان حاصل کنید متناسب با خواسته شما تنظیم شده باشند، مثلا فیسبوک به شما امکان می‌دهد نمایش پست‌ها را فقط به دوستان خود محدود کنید.

۵. از اشتراک‌گذاری بیش‌از‌حد در شبکه‌های اجتماعی خودداری کنید

شبکه‌های‌ اجتماعی ارتباط با دیگران را آسان می‌کنند، اما می‌توانند اشتراک‌گذاری اطلاعات را هم آسان کنند. قبل از افشای مکان، برنامه‌های سفر یا سایر اطلاعات شخصی خود، حسابی فکر کنید.

از عرضه شماره تلفن یا آدرس ایمیل خود در بخش «درباره من» شبکه‌های اجتماعی خودداری کنید. ضمناً بد نیست از لایک کردن پیج‌های بانکی، عرضه‌دهنده خدمات بهداشتی، داروخانه و… . خودداری کنید، چون این کار می‌تواند مجرمان سایبری را به حساب‌های مهم شما سوق دهد.

۶. از سایت‌های ناامن دوری کنید

اطمینان حاصل کنید که در سایتی امن تراکنش انجام می‌دهید. آدرس سایت باید با https شروع شود. حرف S در این آدرس مخفف کلمه secure است و نشان می‌دهد که سایت گواهی امنیتی دارد. ضمناً باید یک آیکون به‌شکل قفل در سمت چپ نوار آدرس وجود داشته باشد. هرگز اطلاعات محرمانه را در سایت‌های ناامن به اشتراک نگذارید، به‌ویژه اطلاعاتی مثل جزئیات پرداخت را.

۷. از افشای اطلاعات خصوصی با وای‌فای عمومی خودداری کنید

شبکه‌های عمومی وای‌فای امنیت کمتری از شبکه‌های شخصی دارند، چون نمی‌دانید چه کسی آن را تنظیم و کنترل می‌کند یا چه کسی شاید در حال نظارت بر آن باشد. هنگام استفاده از شبکه‌های عمومی وای‌فای، از ارسال اطلاعات شخصی خودداری کنید.

۸. اکانت‌های قدیمی را حذف کنید

یکی از راه‌های کاهش رد پای دیجیتال حذف حساب‌های قدیمی است، مثلا پروفایل‌های شبکه‌های اجتماعی که دیگر استفاده نمی‌کنید یا اشتراک خبرنامه‌هایی که دیگر نمی‌خوانیدشان. خلاص‌شدن از شر حساب‌های غیرفعال، قرارگرفتن شما در معرض افشای احتمالی اطلاعات را به حداقل می‌رساند.

۹. رمز عبور قوی انتخاب کنید

این کار سبب می‌گردد.امنیت بیشتری در اینترنت داشته باشید. رمز قوی طولانی است و از حداقل ۱۲ کاراکتر حاوی ترکیبی از حروف بزرگ و کوچک و نمادها و اعداد تشکیل شده. هرچه رمز شما پیچیده‌تر باشد، هک‌کردن آن سخت‌تر می‌گردد.

استفاده از برنامه‌های مدیریت رمز عبور، تشکیل و ذخیره‌سازی و مدیریت تمام رمزهای عبور را در یک حساب آنلاین امن انجام می‌دهد. رمزهای عبور خود را خصوصی نگه دارید. سعی کنید از رمز عبور یکسان برای همه حساب‌های خود استفاده نکنید و آنها را مرتب تغییر بدهید.

۱۰. با حساب فیسبوک وارد سایت‌های دیگر نشوید

تعدادی وب‌سایت‌ها و برنامه‌ها برای ورود، امکان استفاده از فیسبوک را فراهم کرده‌اند که آسان‌تر است. اما هر بار که توسط اطلاعات کاربری فیسبوک خود وارد یک وب‌سایت دیگر می‌شوید، به آن شرکت اجازه می‌دهید تا اطلاعات کاربری فیسبوک شما را استخراج کند که این کار بالقوه اطلاعات شخصی شما را در معرض خطر قرار می‌دهد.

۱۱. نرم‌افزارها را به‌روز نگه دارید

رد پای دیجیتال را به‌روزرسانی نرم‌افزارها کاهش دهید

نرم‌افزار‌های قدیمی می‌توانند ردپای دیجیتال زیادی را در خود جای دهند. بدون به‌روزرسانی نرم‌افزارها و حل مشکلات امنیتی آنها، مجرمان سایبری می‌توانند به این اطلاعات دسترسی پیدا کنند. مجرمان سایبری با سوء‌استفاده از آسیب‌پذیری‌های نرم‌افزارها به‌راحتی به دستگاه‌ها و اطلاعات قربانی دسترسی پیدا می‌کنند. نرم‌افزارهای قدیمی می‌توانند در برابر حملات هکرها آسیب‌پذیرتر باشند.

۱۲. با‌ توجه از موبایل خود استفاده کنید

برای تلفن همراه خود رمز عبور تعیین کنید تا در صورت گم‌شدن، افراد دیگر به آن دسترسی نداشته باشند. هنگام نصب برنامه‌ها، توافقنامه‌ها را حتما بخوانید و بعد تأیید کنید. اغلب برنامه‌ها به شما اطلاع می‌دهند چه نوع اطلاعاتی را جمع‌آوری می‌کنند و شاید برای چه کارهایی استفاده کنند. این اپلیکیشن‌ها شاید اطلاعات شخصی مثل ایمیل، مکان و فعالیت‌های آنلاین شما را استخراج کنند.

۱۳. قبل از پست‌کردن هر چیزی، بیشتر فکر کنید

آنچه در اینترنت پست می‌کنید در اصل پیامی می‌باشد که نشان می‌دهد شما چه‌کسی هستید. ردپای دیجیتال شما، مثل عکس‌های آپلودشده، نظرات وبلاگ، ویدئوهای یوتیوب و پست‌های فیس‌بوک، شاید شما را آن‌طور که دوست دارید دیده شوید به تصویر نکشند. فقط چیزهایی را پست کنید که ردپای دیجیتالی مثبتی از شما به‌ جا بگذارند و اطلاعات خصوصی را منتشر نکنید.

۱۴. پس از افشای اطلاعات، سریع اقدام کنید

اگر مشکوک هستید که ممکن است اطلاعات شما در معرض خطر قرار گرفته باشد، فوری اقدام کنید. اگر زیان مالی در کار است، با بانک تماس بگیرید تا تخلف را گزارش کنید. گذرواژه‌هایی را که ممکن است افشا شده باشند تغییر بدهید. اگر رمز عبوری را برای حساب‌های دیگر استفاده کرده‌اید، آن را کامل تغییر بدهید.

حرف آخر

امروزه به‌سادگی یک کلیک‌کردن می‌توانیم اطلاعات شخصی زیادی را در دنیای اینترنت به اشتراک بگذاریم. اغلب اطلاعاتی که در اینترنت به شکل‌های گوناگون در اختیار دیگران می‌گذاریم، می‌توانند مورد سوء‌استفاده قرار بگیرند. به‌ همین‌ علت باید در انتشار این اطلاعات خیلیحساس و محتاط باشید.

شما چقدر ردپای دیجیتال در دنیای اینترنت به‌ جا گذاشته‌اید؟ آیا قبل از منتشرکردن پست‌ها، تصاویر، ایمیل و شماره تماس به پیامد احتمالی آن فکر می‌کنید؟ اگر تجربه‌ای از سوءاستفاده از رد پای دیجیتال خود دارید، در بخش نظرات با دیگر همراهان «چگونه» در بین بگذارید.

نظرات

نظرتان را با ما به اشتراک بگذارید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *