تکنولوژی زندگی انسان را آسانتر کرده است. محصولات و خدمات زیادی توسط تکنولوژی تولید و طراحی میشوند که اغلب وظایف انسانی را انجام میدهند و زندگی را برای بشر آسانتر میکنند. استفاده از علم و تکنولوژی در اقتصاد، روابط اجتماعی، پزشکی، کشاورزی و سایر رشتهها و شرایطها بعضی کشورها را بقیه جلو انداخته است. در ادامه، با توسعهه ترین کشورهای جهان از دید فناوری و نحوه استفادهشان از آن در زندگی هر روز مردم آشنا میشوید. بهنظر شما پیشرفته ترین کشور جهان کدام کشور است؟
۱. کره جنوبی
کره جنوبی نمونه فوقالعادهای از کشوری میباشد که میتواند از پایینترین جایگاه به بهترین شرایط اقتصادی برسد. پس از جنگ کره در دهه ۱۹۶۰ میلادی، کره جنوبی یکی از فقیرترین کشورهای دنیا بود. اما امروزه وقتی به کره جنوبی فکر میکنیم، ۲ صنعت بزرگ دنیا را به خاطر میآوریم: خودروسازی و تولید گوشیهای هوشمند. بدون شک میتوان کره جنوبی را بهعنوان پیشرفته ترین کشور جهان پذیرفت.
این کشور پیشرفت خیرهکنندهای در اقتصاد، بهویژه در بخش فناوری، داشته است. جدیدترین تکنولوژیهای روز دنیا را میتوانید در طراحی محصولات کرهای ببینید، از جدیدترین و پیشرفتهترین گوشیها گرفته تا بهترین صفحهنمایشها و فناوریهای سهبعدی.
۲. سنگاپور
این کشور توانسته است جایگاه خاصی بهعنوان یکی از برجستهین کشورهای فناوری در منطقه جنوب شرق آسیا پیدا کند. به علت سرمایهگذاریهای پرتعداد در بخش فناوری و استارتاپهای این کشور، سنگاپور در حال پیشرفتهای خیرهکننده در صنعت و فناوری است. سریعترین اینترنت دنیا هم در اختیار اهالی این کشور است.
جداب است بدانید سنگاپور یکی از اولین کشورهایی بود که ایده خودروهای خودران را برای اولین بار در دنیای واقعی به اجرا درآورد. این خودروها بیشتر وقتها برای خارجیها غیرعادیاند و وقتی افراد سوار ماشین میشوند، تعجب میکنند که چه کسی ماشین را خواهد راند. پلیس این کشور اغلب مجرمان را با پهپاد شناسایی و دستگیر میکند و برای این کار دوربینهای پیشرفتهای دارد.
۳. ژاپن
ژاپن پیشینهای طولانی در تولید محصولاتی دارد که جلوتر از زمانه خود هستند. دانشمندان ژاپنی وظیفه بسزایی در پیدایش فناوری خودروسازی، ماشینسازی، الکترونیک، رباتهای صنعتی و مهندسی زلزله داشتهاند. این کشور از سال ۱۹۷۳ سخت تلاش کرده میباشد که اتکای خود به منابع نفت خارجی را به صفر برساند.
این کشور بهخاطر فناوری روباتیک، سرویسهای عمومی هوشمند و قطارهای پیشرفته در این فهرست جای گرفته است. ژاپن با تولیدات خود که حاصل تلاشهای شرکتهایی مثل سونی، توشیبا، میتسوبیشی و پاناسونیک هستند زندگی را برای ما هم جذابتر و آسانتر کرده است.
۴. آمریکا
آمریکا یکی از برجستهین اقتصادهای دنیا را دارد و پیشرفت صنعت و تکنولوژی دنیا تا حد زیادی در اختیار شرکتهای آمریکایی است. این کشور که تعدادی معتقدند پیشرفته ترین کشور جهان از دید تکنولوژی است، پیوسته شروعکننده پیشرفتهای علمی برجستهی بوده است، از پیشرفت سلاحهای هستهای گرفته تا فرود نیل آرمسترانگ روی ماه. آمریکا در بخش علم، صنعت و فناوری همیشه یکی از بازیگران اصلی است. داروسازی، اکتشاف فضا، پیشرفت نرمافزار، طراحی وب، ارتباطات راه دور و وسایل نظامی تاکنون هم حوزههای اصلی تمرکز شرکتهای تکنولوژی آمریکایی هستند.
این کشور تعدادی از برجستهترین شرکتهای فناورانه جهان همچون اپل، اینتل، گوگل، فیسبوک و مایکروسافت را به وجود آورده است و وقتی صحبت از فناوری نظامی به میان میآید، بیرقیب است.
به نسبت با دیگر کشورها، دانشمندان آمریکایی پرکارترین ناشران و تولیدکنندگان علم در بخش پزشکی و زیستشناسی هستند که نتیجهاش را میتوان در تسلط شرکتهای بزرگ داروسازی آمریکا بر حوزه زیستشناسی و پزشکی مشاهده کرد.
۵. چین
در سال ۲۰۲۲، چین مجموعهای اقدامات بر پایه فناوری را برای توسعه وضعیت انتشار کربن قبل از سال ۲۰۳۰ (یعنی در عرض ۸ سال) و پس از آن، رسیدن به وضعیت کربن خنثی تا سال ۲۰۶۰ (یعنی ظرف ۳۰ سال) شروع کرده است. این اقدام چین «موقعیت بزرگ» نامگذاری شده و ضمناً نیازمند مشارکت شرکتهای فناوری آبوهوا در سراسر کشور است. مثلا شرکتهایی که وسایل نقلیه با کمترین مصرف انرژی تولید میکنند. تعدادی از این شرکتهای چینی عبارتاند از Svolt و CATL و BYD که در این زمان از دید فناوری باتریهای دوستدار محیط زیست در دنیا سرآمدند.
در سال ۲۰۲۱، دولت چین گزارشی درباره پیشرفت فناوری این کشور در بخشهای زیرساختی و صنایع عرضه کرد. دولت ضمناً اظهار داشت که تا سال ۲۰۲۵، این کشور پیشرفت با دوام و تأثیرگذار اکوسیستم در جوامع چینی را پیشبینی کرده است و این پیشرفت هم اکنون ادامه دارد.
امروز در سال ۲۰۲۳، چین تلاش میکند دورنمای نظارتی الگوریتم جهانی را تحقق بخشد که از موارد دیگر رونقهای فناوری است و چین را به یکی از پیشرفتهترین کشورهای جهان از دید فناوری تبدیل کرده است. مثلا هنگکنگ (یکی از پیشرفتیافتهترین مناطق چین) به چنان رشد و پیشرفتی در شرایط فناوری دست یافته میباشد که اخیرا جداگانه بهعنوان یکی از پیشرفتهترین مناطق دنیا از دید کاربرد فناوری در جهان معرفی شده است. این نتیجه نوآوریهای صنعتی چینیها در شرایطهایی مثل شهر هوشمند و فناوریهای مالی، هوش مصنوعی و بیوتکنولوژی است.
۶. سوئیس
سازمان جهانی مالکیت فکری (The World Intellectual Property Organization) سوئیس را نوآورترین کشور جهان اعلام کرده است. بهرغم کمبود منابع طبیعی، اقتصاد این کشور حول محور علم و فناوری بنا شده است و هم دولت و هم بخش خصوصی با اشتیاق از این بخش حمایت میکنند.
یکی از پیامدهای این کشور تولید برجستهین ساعتمچیهای دنیمیباشد که یکی از وسایل جانبی مد در دنیای امروز است. سوئیس زیباترین و کاملترین ساعتهای جهان را تولید میکند و به طراحی استثنایی ساعتمچی معروف است. این کشور ضمناً خاستگاه گیتار الکتریک است.
۷. آلمان
آلمانیها متخصص فناوری نظامی، مهندسی، تحقیقات پزشکی و پیشرفت زیرساختها هستند. دولت آلمان حامی جدی آموزش و تربیت نسلهای آینده دانشمندان است. آنها این کار را توسط همکاری با طیف گستردهای از سازمانها و کالجها انجام میدهند. کسبوکار در آلمان همیشه حامی قوی تحقیقات علمی در این کشور بوده است.
دانشمندان این کشور در تحقیقات نانوتکنولوژی و سفرهای فضایی هم مشارکت دارند. آلمان محل ۳ سازمان تحقیقاتی بزرگ دنیاست: انجمن فراونهوفر، انجمن ماکس پلانک و انجمن علمی گوتفرید ویلهلم لایبنیتس. شرکتهای خودروسازی جهانی مثل بی ام و، فولکس واگن، مرسدس بنز بهمناسبی برجستهی فنی این کشور را بیان میکنند. یکی از پیامدهای این کشور اختراع موتور جت توسط متخصصان آلمانی بود.
۸. دانمارک
برحسب شاخص اقتصاد و جامعه دیجیتال در سال ۲۰۱۷، دانمارک پیشرفتهترین کشور اروپایی از دید دیجیتالیشدن بود. برحسب شاخص بلومبرگ در سال ۲۰۲۱، دانمارک ششمین کشور پیشرفته از دید فناوری در جهان است. تقریبا ۹۴درصد از شهجریانان دانمارکی از اینترنت در زندگی هر روز برای تمام کارهای خود استفاده میکنند.
۹. فنلاند
فناوری و محصولات مرتبط با آن، نیمی از تمام صادرات فنلاند را تشکیل میدهند و مهمترین صادرات فنلاند شمرده میشوند. تعداد برجستهی از فنلاندیها در بخش فناوری مشغول به کار هستند. صنعت فنلاند در ۵ بخش فرعی سازماندهی شده است. صنایع الکترونیک و الکتروتکنیک، مهندسی مکانیک، صنایع فلزات، مهندسی مشاوره و فناوری اطلاعات همگی نمونههایی از صنایع بر پایه فناوری در این کشورند.
مهمتر از همه، فنلاند میزبان چندین فناوری و محصول و برند بوده میباشد که جهان را تغییر دادهاند مثل نوکیا که معروفترین برند تلفن همراه در جهان بود. این شرکت در زمان شروع تولید تلفن همراه، ۴درصد از تولید ناخالص داخلی کشور و ۲۱درصد از تمام ارزش صادرات فنلاند را به خود اختصاص داد. در سال ۱۹۹۱، نوکیا اولین تماس GSM را برقرار کرد و در سال ۱۹۹۴، اولین تماس ماهوارهای را.
۱۲. سوئد
سوئد کشوری میباشد که پیشرفت اقتصادی فوقالعادهای داشته. این پیشرفت عمدتا نتیجه موفقیت شرکتهای فنی بوده است. یکی از کشورهایی که بیشترین موفقیت را در ساخت وبسایت و اپلیکیشن موبایل دارد، سوئد است. اغلب کسبوکارهای بزرگ حوزه فناوری همچون اریکسون، اسکایپ، اسپاتیفای و تورنت در این کشور مستقرند.
سوئد تعهد خود به تحقیق و پیشرفت (R&D) را با اختصاص بیشتر از ۳درصد از تولید ناخالص داخلی خود به این بخش نشان میدهد. دانشمندان و مشاغل سوئدی در رشتههای علوم زیستی و فناوریهای سبز هم پیشرفت زیادی کردهاند. دولت یک دفتر علوم زیستی تشکیل کرده میباشد که تنها هدف آن تدوین برنامه ملی ارتقای علوم زیستی است. سوئد هفتمین کشور از دید فناوری پیشرفته در سال ۲۰۲۳ است.
۱۳. روسیه
دولت روسیه در حال تلاش برای رسیدن به تعدادی فناوریهمیباشد که پیشبینی شده است تا سال ۲۰۴۰ تکمیل شوند. این فناوریها عبارتاند از:
- هوش مصنوعی (AI)؛
- امکانهای فضایی؛
- تحلیل اطلاعات؛
- بیوتکنولوژی و پیشرفت انسانی؛
- مواد جدید و ساخت (NMM)؛
- سلاحهای مافوق صوت و سایر سلاحهایی که وظیفه بسزایی در جنگ و آموزش نیروها برای آینده این کشور خواهند داشت.
فناوری با افزایش امکانهای سیستمهای تسلیحاتی روسیه و ساخت سلاحهای جدید استراتژیهای جنگی روسیه را توسعه بخشیده است. بعضی از این پیشرفتها عبارتاند از فناوریهای نرمافزاری (که امروزه نظامیان از آنها استفاده میکنند)، افزایش وسایل الکترونیکی متحرک و پیشرفت فعالیتهای نظامی.
اخیرا دولت این کشور «دهه علم و فناوری» را پیشبینی و اعلام کرده میباشد که از سال ۲۰۲۲ شروع شده است تا بتواند نقش فناوری را در رسیدگی به مهمترین وظایف راجع به پیشرفت کشور و جوامع آن تقویت کند.
۱۴. کانادا
امروزه فناوری وظیفه بسزایی در پیشرفت صنعت، خدمات دولتی و خصوصی و سایر جنبههای فعالیتهای انسانی در کانادا دارد. تعدادی از این جنبهها عبارتاند از:
- فناوری سلامت کانادا؛
- سیستمهای کاری ترکیبی؛
- وب ۳؛
- بازارهای آنلاین و تجارت الکترونیک؛
- متاورس و VR/AR؛
- هوش مصنوعی؛
- فناوری آبوهوا؛
- صنایع خلاق مثل VFX و انیمیشن؛
- ورزشهای الکترونیکی؛
- NFT.
اخیرا یکی از دپارتمانهای کانادا بهنام «پیشرفت فناوری با دوام کانادا» (SDTC) گزارشی عرضه کرده میباشد که طبق آن، دولت کانادا مبلغ ۵۲٫۳میلیون دلار را برای پیشرفت نوآوریها و پیشرفتهای فناوری در جهت مبارزه با تغییرات اقلیم در ۱۶ شرکت کانادایی سرمایهگذاری کرده است.
شما بگویید
بهنظر شما جای کدام کشور در این فهرست خالی است؟ پیشرفته ترین کشور جهان کدام است؟ اگر تجربهای از زندگی در این کشورها و تأثیر فناوری بر زندگی هر روز اهالی آنها دارید، تجربههای خود را در بخش دیدگاهها با دیگر همراهان «چگونه» در بین بگذارید.